La Llei de Protecció al Denunciant o Llei de Canals de Denúncies, que va ser publicada el 20 de febrer del 2023, té com a objectiu transposar la Directiva (UE) 2019/ 1937 del Parlament Europeu i del Consell, relativa a la protecció de les persones que informin sobre infraccions del Dret de la Unió, més coneguda com la Directiva de Protecció dels Denunciants o “Directiva Whistleblower”.
Principals punts de la Llei 2/2023:
Obligació d’establir canals de denúncia:
Les empreses amb més de 50 empleats, les entitats públiques i certes organitzacions han destablir canals interns de denúncia.
També han de designar una persona o un departament responsable de la gestió d’aquests canals.
Protecció al denunciant:
La llei protegeix els denunciants davant de represàlies, incloent-hi mesures com l’acomiadament, la degradació, l’assetjament o qualsevol altra forma de discriminació que puguin patir com a resultat de les seves denúncies.
La protecció s’estén als qui facin denúncies de bona fe, fins i tot si les denúncies són incorrectes.
Confidencialitat:
Es garanteix la confidencialitat de la identitat del denunciant i de qualsevol persona esmentada a la denúncia.
Només es revelarà la identitat del denunciant en casos estrictament necessaris i conforme a la legislació vigent.
Canals externs de denúncia:
A més a més dels canals interns, la llei estableix la creació d’un canal extern de denúncies gestionat per una autoritat independent que supervisarà la correcta aplicació de la llei.
Sancions:
La llei preveu sancions per a les organitzacions que no implementin els canals de denúncia requerits o que no protegeixin adequadament els denunciants.
Àmbit d’aplicació
La llei s’aplica a denúncies relacionades amb una àmplia gamma de temes, incloent-hi infraccions de dret de la Unió, frau, corrupció, delictes financers, entre d’altres.
La Llei 2/2023 és un pas significatiu en la protecció dels denunciants a Espanya, promovent una cultura de transparència i ètica tant al sector públic com al privat.